de school in Chyangshar


en er zijn boeken gekocht voor de bibliotheek in Kerung

Beste allemaal,

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al vertelden zijn drie bestuursleden naar Nepal geweest. Marianne Mondeel en Marco Kret zijn inmiddels terug. Anne-Door de Jong geniet nog van de laatste dagen van haar trekking.

Projectcoördinator Marianne heeft bekeken hoe de situatie nu is, en is teruggekomen met plannen en afspraken over de herbouw van de school in Chimding. Anne-Door en Marco hebben nog verdere afspraken gemaakt.
In deze nieuwsbrief een verslag van alle bevindingen.

U kunt ons nog steeds helpen door uw bijdrage te storten op: NL 76 INGB 000 44 16 711 t.n.v. Stichting Chimding, want alle beetjes helpen en ook met kleine beetjes zijn wij heel blij.

 

 

Indruk/situatie in Nepal
De aardbeving heeft in sommige delen van Nepal veel schade toegebracht. Onze dorpen liggen in het Oosten van Nepal, en dat gebied is zwaar getroffen. Er is veel schade aan huizen en andere gebouwen. De huizen van een groot deel van de bewoners zijn zodanig beschadigd dat het niet veilig is om erin te wonen. Dus heeft bijna iedereen naast zijn huis een hutje gebouwd, met rieten matten, bamboe en de dekzeilen die we direct na de aardbeving hebben verstrekt. Bijzonder is het om te zien hoe positief en veerkrachtig de mensen in Nepal zijn!

 

 

 


hoofd van de school

 


verplaatsen van de tenten voor het bouwrijp maken van de grond

Chimding
In Chimding is de school zwaar beschadigd en grotendeels ingestort. Er is een stuk grond aangekocht op een veiligere plaats om een nieuwe school te gaan bouwen. Op deze plaats stonden de afgelopen maanden een aantal tenten, als noodbehuizing van de school. Deze tenten zijn nu verplaatst, zodat er gestart kan worden met het maken van de fundering voor de school. Er is een plan gemaakt en een begroting. De totale kosten zijn aanzienlijk, vooral omdat we de school op een schokbestendige manier willen bouwen. Er is ongeveer € 95.000,- euro nodig. Gelukkig hebben we al veel donaties gekregen, én zijn er twee Franse organisaties die ook willen bijdragen aan de herbouw. Op dit moment hebben we ongeveer 70% van de begroting gedekt en zijn we hard bezig om ook voor het laatste deel een sponsor te vinden. Als alles volgens plan verloopt is de school aan het begin van het nieuwe schooljaar in mei 2016 klaar. De politieke situatie is op dit moment nogal instabiel, als gevolg van de aankondiging van een nieuwe grondwet. Tegenstanders blokkeren de grens met India, waardoor er geen brandstof en andere goederen uit India kunnen worden ingevoerd. Dit probleem kan gevolgen hebben voor de planning/uitvoering van de herbouw van de school.


 

 

 

Pemchirr, de bibliothecaris leert in excel een catalogus op te bouwen.

 

Kerung
In Kerung zijn 5 lokalen van de school zodanig beschadigd dat ze moeten worden afgebroken hen vernieuwd. Er is een organisatie uit Frankrijk die goede banden heeft met de school en voor de financiering zorgt. De bibliotheek, die door Stichting Chimding wordt onderhouden is gelukkig onbeschadigd.

 


de nieuwe bibliotheek in Chyangshar

Chyangshar
De school in Chyangshar heeft ook geen schade geleden van de aardbeving. Wel  had de bibliotheek een beetje schade, en er is door het bestuur van de school besloten om het gebouwtje af te breken en op een andere plaats, tegen de school aan, opnieuw te bouwen. Een verrassing voor ons!

 

 

 

 

Boch
Boch ligt heel dicht bij het epi-centrum van de tweede grote aardbeving. De school is grotendeels vernield en de leerlingen hebben nu les in noodlokalen. De bibliotheek, die door onze Stichting wordt onderhouden is te onveilig om te betreden. Er is samen met de directie van de school een plan gemaakt om de bibliotheek te verplaatsen naar een ander gebouw, dat weliswaar ook beschadigd is, maar een goede basisconstructie heeft. Als we genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen zal dit gebouw worden gerestaureerd, en worden daarin de bibliotheek/computerlab, het kantoor en een sciencelab gevestigd. De eerste € 3000,- is al bij elkaar gebracht door de Engelse Jack Noble, die twee maanden in Boch vrijwilligerswerk heeft gedaan. Hij wil dit geld graag inzetten om de wens van de school te verwezenlijken.

 

hier komt de nieuwe bibliotheek in Boch; de fundering is nog goed

 

Aktie Actiefcollege in Oud-Beijerland
15 oktober werd de gezondheidsmarkt gehouden in het Actiefcollege. Een markt vol voorlichting maar ook lekkere hapjes en verse producten uit de Hoeksche Waard. Stichting Chimding liet zien wat mensen in Nepal meestal eten en vertelde over het werk dat de Stichting in Nepal doet. De twee aanwezige bestuursleden gingen onder andere met een soeppakket en appeljam naar huis. De gezondheidsmarkt bracht het fantastische bedrag op van :


Actiefcollege bedankt!

Namasté