Beste allemaal,
Marianne Mondeel is weer terug uit Nepal en heeft met de hulp van de leerkrachten en de nieuwe bibliothecaris weer heel veel werk verzet in de dorpen. Hieronder leest u wat er zoal gebeurd is. Naast het bezoek aan de dorpen heeft zij ook een prachtige trekking gemaakt. Een klein stukje ziet u helemaal aan het einde van deze nieuwsbrief, in de rubriek ‘Namasté’. Veel leesplezier.
 

 

Kerung
Er is een nieuwe bibliothecaris, Chuna Kutawal. Zij zal de bibliotheek op orde houden, de kinderen voorlezen en ze helpen informatie te zoeken.

Met hulp van Lakpa, de conciërge, Rohit Karki, het hoofd van de school en een paar leraren zijn alle boeken uit de kasten gehaald en schoongemaakt. Alle boeken zijn nagekeken en de meest beschadigde en vieze boeken zijn gesaneerd. In Kathmandu heeft Marianne weer nieuwe boeken en spellen gekocht en naar Kerung gestuurd.

 

 

REED Nepal
De organisatie REED Nepal is bezig met een project voor ‘Secondary Education Improvement. De school in Kerung is onderdeel van het project dat drie aandachtspunten heeft: good management, a functional library en teacher improvement. Zij hebben een digitaal systeem om de boeken te registreren. We hebben afgesproken dat wij zorgen voor de collectie voor de basisschool en dat REED zorgt voor de boeken voor het voortgezet onderwijs. Chuna zal de trainingen die REED verzorgt gaan volgen.

 

 

Chimding
De bibliotheek ziet er goed uit, er is zeil gelegd en je mag er niet meer met schoenen naar binnen. Voor alle computerkastjes zijn gordijntjes gehangen. Het stofprobleem is hierdoor een stuk minder. De bibliotheek wordt nog steeds goed gebruikt, getuige Ganesh Karki (hoofd van de school) die met leerlingen aan het werk was op het moment van aankomst.

De resultaten van de school zijn o.a. door de trainingen van ECEC flink verbeterd. Leerlingen die na groep 8 naar Kerung gaan, doen het beter dan de leerlingen die al in Kerung zitten of van andere scholen komen. Ook in regionale competities scoort de school in Chimding goed.

 

 

Bagam
Het schoolgebouw dat dankzij alle sponsors groot en klein in Bagam is neergezet ziet er goed uit. Er is nog wat afwerking nodig zoals een tweede keer verven aan de binnenkant. De bibliotheek in combinatie met het kantoor wordt nu gebouwd en daarna zijn de wc’s  aan de beurt. Om binnen het budget te blijven worden stenen van de oude gebouwen die nog geschikt zijn hergebruikt.

 

 

Pattale
In een oud gebouw van de school met een prachtig uitzicht op de bergen is de nieuwe bibliotheek ingericht in een mooi opgeknapt lokaal.

De collectie bestaat nu uit 545 boeken. In anderhalve dag zijn alle boeken in een register geschreven. Bibliothecaris Chuna heeft alle Nepalese boeken gedaan, Marianne de Engelse. Alle klassen zijn in drie groepen naar de bibliotheek gekomen waar het boek ‘Kikker is bang’ werd voorgelezen in het Engels met Nepalese vertaling. Daarna kozen de kinderen zelf een boek uit om te lezen. In overleg met het hoofd van de school is afgesproken dat Chuna één keer per maand een dag komt. Daarnaast is er een bibliotheekteam bestaande uit een leraar en een paar oudste leerlingen die de boel op orde houden en zorgen dat de bibliotheek goed gebruikt gaat worden

 
  Trainingen
De leerkrachten van Bagam en Pattale hebben deelgenomen aan de eerste training van ECEC, een training van 8 dagen in Pattale. Ook zijn er oudertrainingen in beide dorpen georganiseerd. Hiervoor was erg veel belangstelling. Later dit jaar volgend de tweede en derde fase, ook op locatie. Hierbij zullen ook nieuwe leerkrachten uit Kerung en Chimding aanhaken.
In 2019, als de trainingen in Pattale zijn afgerond, zullen we in overleg een plan maken voor gedifferentieerde opfristrainingen, gericht op verschillende leeftijdscategorieën en/of thema’s.
 
Wilt u altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Volg ons dan op Facebook  

Namasté